Bloggareiden hyödylliset siivousvinkit helpottavat siivousrumbaa

Siisti koti on viihtyisä, mutta siivoukselle on monesti arjessa vaikea löytää aikaa. Erityisesti sotkun kasautuessa asiasta voi syntyä riitaa ja harmia perheen kesken. Onneksi tähänkin urakkaan on paljon helpottavia vinkkejä. Päivittäinen pikasiivous pitää kaaoksen kurissa ja koko perheen osallistuminen tekee parhaassa tapauksessa siivoushetkestäkin ihan mukavaa puuhaa. Muutama vuosi sitten myös suositut bloggaajat jakoivat lempivinkkejään siivousta koskien, tavoitteensa minimoida kaaoksen järjestämiseen käytetty aika ja saada lisää aikaa perheen kanssa oleskeluun.

Panostaminen kunnollisiin siivousvälineisiin kannattaa

Useampikin bloggari totesi vasta kolmenkympin paremmalla puolella ymmärtäneensä laadukkaiden työvälineiden merkityksen. Totta onkin, että opiskelijakodissa siivousvälineet eivät välttämättä ole se ensisijainen rahankäyttökohde, mutta myöhemmin asuinneliöiden ja ehkä perheenkin kasvaessa asian merkitys alkaa korostua. Tehottomalla imurilla voi imuroida vaikka joka päivä, mutta pöly pyörii silti ilmassa ennemmin kuin imeytyy pölypussiin. Kunnon moppi on kevyt, helppokäyttöinen ja pesuosan voi käytön jälkeen nakata pyykkikoneeseen. Mikrokuituliinat imevät tehokkaasti pölyn ja lian niin hyllyiltä kuin tietokoneen ja television ruudulta ja puhdistuvat tämän jälkeen pesukoneessa. Nämä ovat ostettaessa hieman verrokkejaan kalliimpia, mutta satsaus kannattaa. Hieman laadukkaammat siivousvälineet ovat paitsi helpompia ja tehokkaampia, myös kestävät paremmin kulutusta.

Ota käyttöön myös kodin omat tehokkaat siivousaineet: ruokasooda, sitruuna ja coca-cola. Sitruuna sopii veteen sekoitettuna yleispesuaineeksi, ruokasooda raikastaan ja puhdistaa tahrat ja yön yli vessanpönttöön jätetty coca-cola puhdistaa pöntön jälleen valkoiseksi.

Astianpesukone tehokäyttöön

Astianpesukone on erityisesti lapsiperheessä monesti arjen pelastaja. Toisinaan kuitenkin unohtuu, että sen avulla puhdistuvat monet muutkin asiat kuin aamupalapöydän kupit ja lautaset. Astianpesukoneessa puhdistuvat nimittäin astioiden lisäksi helposti kovasta muovista valmistetut lapsen lelut. Hieman tahmeammatkin legot ja leluautot tulevat nopeasti puhtaiksi astianpesukoneessa. Pienet osat kannattaa laittaa erilliseen pesupussiin ja sen jälkeen pesukoneen ylätasolle. Myös nukkejen puhdistaminen onnistuu astianpesukoneessa mainiosti, mikäli nukeilla ei ole erityisen pehmeät hiukset. Hiukset saattavat mennä pesukoneessa lopullisesti takkuun. Nuket on yhtä lailla hyvä pestä pesupussissa. Heitä mukaan ihmisten ja nukkejen muoviset harjat ja kammat.

Astianpesukone tehokäyttöön
Astianpesukone tehokäyttöön

Kelpaapa astianpesukone myös kumisaappaiden, varvastossujen ja lippalakkien pesemiseen. Muovikengistä tosin täytyy ensin varmistaa, että ne kestävät myös kuumuutta. Vaatteet kannattaa pestä erikseen astioista, jotta niihin ei tartu ruoanjämiä. Astianpesukoneessa puhdistuvat yhtä kätevästi myös työkalut, mikäli niissä on metallinen tai muovinen kahva. Puu ei kestä konepesua. Puutarhatyökalut on hyvä pestä erillään astioista, sillä niihin voi helposti jäädä hyönteismyrkkyjä, joita kukaan ei halua astioihinsa.

Mikron tahroille kyytiä

Mikrossa kannattaa käyttää muovista suojakupua, jotta ruoka ei pääse roiskumaan mikron seinille. Tahroja syntyy joka tapauksessa eikä kupuakaan aina tahdo muistaa laittaa päälle. Ruokatahrat ärsyttävät, mutta niistä ei ole lopulta ollenkaan hankala päästä eroon. Kuivuneetkin tahrat lähtevät helposti pyyhkäisemällä, kun höyrytät ne ensin. Laita laakea kuppi täynnä vettä 2-3 minuutiksi. Vesihöyry pehmentää tahrat ja siivoaminen käy käden käänteessä.

Mikroa voi hyödyntää myös tiskirätin puhdistamissa. Pöpöt saavat kyytiä, kun kastelet tiskirätin ja laitat sen pyörimään mikroon täydellä teholla muutamaksi minuutiksi.

Vähennä tavaroiden järjestelyyn kuluvaa aikaa

Kodin järjestyksen yhteydessä tulee aina puheeksi myös tavaroiden laittaminen omille paikoilleen ja ylipäänä se, että tavaroille on mietittynä kätevät paikat. Kun paperinkeräykselle on laatikko tai kassi valmiina odottamassa, eivät vanhat lehdet ja laskut jää pyörimään pöydille. Pyykit voi jaotella heti alkuunsa tummiin, vaaleisiin ja hienopestäviin, jolloin pyykkikassia ei tarvitse enää myöhemmin kaivella vaan satsin voi laittaa suoraan koneeseen.