Hampaan Poisto

Hammaskivun takia on usein jo kiire lääkäriin, hammassärky menee suoraan neurojohteita pitkin aivojen kipukeskukseen ja tästä syystä hammassärky on yksi kaikkein inhottavimmista kivuista. Yleinen hammaslääkäri pelko, kipu ja siihen liittyvät oletukset aina vain pahentavat tilannetta ja monet ihmiset eivät siksi menekään hammaslääkärin vastaanotolle vasta kun on liian myöhäistä. Silloin vaarana on vakavammat operaatiot kuin vain reiän paikkaus. Hammaslääkäriin tulisi mennä kerran vuodessa tarkastukseen. Hammaslääkärissä tarkistetaan, onko alkavia reikiä tai reikiä mitä pitää paikata, katsotaan aikaisemmat paikat läpi ja korjataan niitä, jos niissä on korjattavaa. Myös lohkeamat ja paha ientulehdus vaatii hammaslääkäriä.

Juurihoito haurastuttaa hammasta

Jos reiän paikkaamista tai hammaslääkäriin menoa viivästytetään, voi edessä olla juurihoito. Juurihoito tehdään silloin kun hampaassa oleva reikä on liian syvä muuten paikattavaksi. Hampaassa kulkee pienen pienet verisuonet juuresta hampaan keskivaiheille asti. Jos juurihoito joudutaan tekemään, se tarkoittaa, että koko hammas avataan ja sen juuret porataan auki ja hermopäätteet ja pienet verisuonet tukitaan. Hammas täytetään uudelleen ja päälle lisätään paikka. Tällöin hammas on niin sanottu kuollut hammas ja siksi hauraampi myös ulkoisille vahingoille. Juurihoidon jälkeen yleensä hammas haurastuu vuosikymmenten seurauksena niin, että jossain vaiheessa, jos paikkaa ei uusita, se halkeaa. Jos näin käy, hammasta voidaan vielä paikata uudelleen, mutta joskus halkeama on niin paha, että hammas joudutaan kokonaan poistamaan. Hampaan tilalle voidaan istuttaa uusi implanttihammas tai niin kutsuttu silta, joka viereisistä hampaista tukea ottaen rakennetaan kahden hampaan väliin jäävään alueeseen. Implantin istuttaminen maksaa tuhansia euroja per hammas, joten jos hammas ei ole esteettisesti pahalla paikalla, tai se ei ole tärkeimpiä puruhampaitamme, hammas poistetaan ja tilalle jää silloin vain hampaan reikä joka ajan myötä kasvaa umpeen. Hampaan tilalle ei siis kasva uutta hammasta. Ellei toki kyseessä oli maitohammas.

Miten hampaan poisto tapahtuu

Hampaan korjaamisyrityksen jälkeen hammas päätetään poistaa vain silloin kun se on tarpeellista. Hampaita ei siis ensisijaisesti oteta pois, vaikka se halkeaisi. Jos tällaiseen lopputulokseen kuitenkin päädytään, hammaslääkäri ottaa röntgenkuvan hampaasta ja tekee hampaan poiston suunnitelman. Joskus hammas saattaa olla yksi juurinen ja siksi sen poisto usein tapahtuukin nyppäisemällä hammas irti puudutuksen jälkeen. Joskus hammas voi olla pahassa paikkaa tai siinä on useita juuria. Poskihampaissa muun muassa on usein neljä juurta. Tällaisessa operaatiossa hammaslääkäri sahaa hampaan neljään osaan ja nyppäisee jokaisen osasen yksi juuri kerrallaan irti. Operaation jälkeen verenvuoto tyrehdytetään vanulapulla, jota pitää painaa hampailla kiinni muutaman tunnin ajan. Sen jälkeen veren tulo usein loppuu, mutta jos ei, sama toistetaan. Samana päivänä ei välttämättä kannata syödä eikä juoda, kuin pillin läpi mahdollisesti vettä. Näin varmistetaan, ettei hampaan verihyytymä irtoa ja paraneminen voi alkaa. Hampaan tilalla oleva reikä usein muuttuu valkoiseksi, joka tarkoittaa, että tilalle on kasvamassa uutta ientä. Tämän jälkeen ien vahvenee hiljalleen ja noin muutaman viikon kuluessa hampaan tilalla oleva reikä pitäisi olla ummessa. Syöminen voi olla hieman hankalaa, sillä reikään menee usein ruokaa ja esimerkiksi riisi tarttuu ikävästi kiinni. Jos näin käy, on hyvä purskutella vedellä reikä puhtaaksi. Desinfioiva suuvesi on myös hyvä muistaa tulehdusvaaran ehkäisemiseksi. Puudutuksen jälkeen koko poski tai leuka voi olla turvonnut ja erittäin kipeä. Tulehduslääkekuuri kannattaa ja se usein määrätäänkin operaation jälkeen.