Kotona On Kiva Olla

Koti-ihmiset sen tietävät, että maailman paras paikka on oma koti. Mutta oletko huomannut, että toisten kodit huokuvat hyvää energiaa ja niissä tuleekin aina kotoisa olo? Tästä yleensä tunnistaa hyvän kodin. Siinä on elämää ja luonnetta. Kylmä koti ei tunnu kivalta asua eikä vierailla. Miten siis parantaa oman kodin tunnelmaa, siihen vaikuttaa yksinkertaiset kikat.

Oman kodin sisustusvärit

kylmänkankeaa ainakaan suomalaisen mielestä, mutta ulkomaalainen esimerkiksi värikkääseen espanjalaiseen tai vaikkapa keskiamerikkalaiseen yleiseen tyylimakuun tuollainen sisustus ei tunnu oikealta. He kuvaavat pohjoismaalaista tyyliä sairaalamaiseksi runsaan valkoisuuden vuoksi. Mutta värimaailma ei välttämättä kuitenkaan tee kotia. Valkoiseen sisustukseen kuitenkin tilaa pehmittämään olisi hyvä hankkia myös hieman värejä. Täysin valkoinen ei miellytä ketään ja musta valkoinen luo hieman kylmyyttä liiakseen. Mutta maanvärit pehmentävät valkoisuuden ja vaaleahkon sisustuksen näyttämään kutsuvalta ja maanläheiseltä. Käytä siis valkoisen sisustuksen kanssa pehmeitä beigen, vaaleanharmaan, vaaleansinisen tai heleän vaalean vihreän sävyjä kuten luonnossakin, jolloin saat heti hehkua ja kotoisuutta asuntoosi.

Kodin pinnat

Kodin pinnat kattavat kaiken, on verhoja, ikkunaa, pöytätasoja ja lattiaa. Pinnoilla saattaa olla jopa isompi merkitys kuin väreillä kotoisuuden luomiseen. Jos lattiasta myöten kaikki pinnat ovat kovaa kiveä kuten marmoria, pitää tilaan saada jostain muuta kautta pehmeyttä kuten muhkeasta sohvasta. Pehmeys on se mikä vaikuttaa kaikkein eniten kotoisuuteen. Mitä pehmeämpiä pintoja käytät ja pehmeämpää sisustusta, sitä useammin ihmiset kehuvat tällaisia koteja kotoisiksi. Jos tyyliltäsi kuitenkin tykkäät esimerkiksi korkeakiilto kaapeista, kivipöydästä ja kiiltävästä laattalattiasta, keskity huonekaluissa pehmeyteen. Käytä pehmeää tummaa puuta, vanhoja esineitä ja antiikkia. Käytä taulun kehyksissä muhkeita ja ilmavia kehyksiä ja panosta pyöreäkuvioiseen kattovalaisimeen. Sohvat ja nojatuolit saavat olla muhkeita, valkoinen kiiltävä nahka ei ole se kotoisin eikä myöskään välttämättä käyttökelpoisin. Vilteillä ja överisuurilla tyynyillä, karvatyynynpäällisillä ja isoilla karvamatoilla saadaan tällaiseenkin tilaan pehmeyttä. Toki monesti kiiltäväpintaisen kodin sisustus kärsii pehmeydestä, jos vaikutelma halutaan pitää valkeankiiltävänä. Silloin pitää vain ymmärtää, että yleisesti sen tyylinen koti ei tuo vierailijoille kotoisaa oloa, vaikka se sinulle toisi.

Koti kotina

Oli sisustus mikä tahansa ja minkälainen sinua kiehtookaan, muista kuitenkin aina, että koti on elämistä varten. Sinulle ja perheellesi. Se ei ole näyttelyhuone, se ei ole vieraitasi varten pärskäilyyn. Siinä on tarkoitus tuntea itsensä rentoutuneeksi, ei stressaantuneeksi esimerkiksi liasta ja siivoamisesta. Rakenna siis kotisi näyttämään juuri sellaiselta, että sen nähdessäsi mielesi lepää ja ajatuksesi rauhoittuvat. Tila tuo sinulle hyvää mieltä ja viihdyt siellä hyvin. Joskus näkee koteja, jotka ovat sisustuksellisesti aivan tip top ja kaikki on valkoista. Kahvikupit on aseteltu hyllyyn värijärjestykseen ja kahvinkeitin kiiltää. Jopa hammasharjat on piilotettu ja vessapaperirulla loistaa poissaolollaan, sillä se ei sovi sisustukseen. Keskity sisustusta ajatellessasi sen käytännöllisyyteen. Arjesta ei sillä ole tarkoitus tehdä hankalampaa vaan helpompaa. Mieti miten siivous onnistuu sisustuksellasi, mihin ja miten asettelet päivittäin käytössä olevat asiat niin, että ne ovat helposti saatavilla. Toki jos pidät järjestyksestä ja haluat piilottaa päivittäisetkin tavarat kaappeihin, niin pohdi kuitenkin sitä, mihin ja kuinka kauas ne tulevat. Tiskiharjan paras paikka ei ole keittiön tiskialtaan toisella puolella löytyvä kaapisto vaan tiskialtaan alla tai päällä olevassa kuivauskaapissa. Näin luot miellyttävät, mutta kauniin kodin asua ja elää.

Koti kotina