Lapsiperheen sisustus rakentuu toimivien arkiratkaisujen ja laadukkaiden materiaalien varaan

Lapsiperhe-elämä tuo sisustamiseen ja kodin siistinä pysymiseen omat haasteensa, mutta mahdotonta ei kodin sisustaminen tässäkään elämäntilanteessa ole. Omia hermojaan voi säästää pohtimalla materiaalivalintoja etukäteen. Toisaalta lapsiperheessä täytyy ottaa uudella tavalla huomioon myös lapsen turvallisuus. Tämän ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa tinkimistä kodin kauneudesta, sillä esimerkiksi laadukkaat materiaalit kestävät yllättävän hyvin myös kovempaa käyttöä.

Toimiva koti – joka päivä

Sisustusratkaisut tuovat viihtyisyyttä, mutta varsinkin lapsiperheessä niiden tärkeä tehtävä on myös helpottaa arkea. Valintoja kannattaa arvioida kriittisesti paitsi budjetin puitteissa, myös jokapäiväisen käytettävyyden kannalta. Kodin tulisi olla mukava ja viihtyisä kaikkien perheenjäsenten mielestä. On myös hyvä muistaa, että sitä sisustuslehtien sivuilla toisinaan nähtyä täydellistä kotia ei ole olemassa, vaan elämä on kuitenkin suurimmaksi osaksi arkea, joka näkyy myös kotona.

Ota sisustaessa huomioon paitsi turvallisuus ja helppokäyttöisyys, myös se, että ratkaisut tukevat mahdollisimman hyvin lapsen kehitystä. Ainakin omassa huoneessa lapsi voi harjoitella kotitöissä auttamista jo pienestä pitäen, kunhan hän yltää turvallisesti lelujen säilytyspaikkoihin. Monet pienet lapset haluavat auttaa myös keittiössä, mutta tällöin heidän täytyy päästä turvallisesti ulottumaan apuvälineiden avulla tasoille.

Yhteinen pikasiivoushetki pitää kaaoksen kurissa

Lapsiperheessä oppii hyväksymään elämän jäljet kotona, mutta jatkuvaa kaaosta ei elämän tarvitse olla. Pitkälle pääsee jo sillä, että tavaroille on olemassa oma paikkansa ja suurimman sotkun taltuttaa muutaman minuutin päivittäisellä siivouksella. Jo melko pienetkin lapset oppivat laittamaan leluja takaisin paikoilleen ja leikkiminen on seuraavana päivänä mukavampaa, kun tietää mistä lelut löytyvät. Meillä on käteväksi tavaksi muodostunut noin 10 minuutin yhteinen iltasiivous, johon koko perhe osallistuu kykyjensä mukaan. Tässä ajassa saa yllättävän hyvin kerättyä levällään olevat tavarat. Keskeneräisistä leikeistä ei meillä tarvitse leluja siivota, mutta muut ylimääräiset tavarat ja pitkin asuntoa vaeltaneet vaatteet saavat huutia. Tämän jälkeen on mukava myös vanhempien viettää rentouttavaa ilta-aikaa, kun ei tarvitse enää käyttää aikaa tavaroiden keräilemiseen.

Panosta laatuun ja helppouteen

Kestävät kankaat, aito nahka ja muut laadukkaat materiaalit voivat olla monella tapaa pelastus lapsiperheissä. Puhdistaminen on helppoa, eikä itse kalusteita tarvitse olla vaihtamassa joka vuosi. Erityisesti matoissa ja esimerkiksi sohvanpäällisessä kannattaa huomioida helppohoitoisuus. Joudut varmasti puhdistamaan molemmista tahroja ja mikäli pinnat eivät kestä esimerkiksi läikkynyttä maitoa tai muhjaantunutta banaaninpalasta, ovat ne luultavasti hieman huono valinta lapsiperheeseen ja aiheuttavat kauneudestaan huolimatta turhaa stressiä.

Kestävissä materiaaleissakin riittää kuitenkin valinnanvaraa, eivätkä ainoita ratkaisuja ole suinkaan perinteisesti lapsiperheille suunnatut kalusteet. Sohvat ja nojatuolit on usein mahdollista saada verhoiltuna likaa hylkivällä kankaalla. Myös aito nahkasohva on yllättävän kätevä valinta lapsiperheeseen, sillä siitä tahrat lähtevät helposti pyyhkäisemällä. Tällöin pyyhintä täytyy vain muistaa tehdä päivittäin, jotta tahrat eivät jää likoamaan. Meillä päädyttiin lopulta melko hinnakkaaseenkin nahkasohvaan. Vaikka ratkaisu aluksi jännitti, on se osoittautunut arjessa äärimmäisen toimivaksi.  Nahankin kohdalla kannattaa tarkistaa, että kyseessä on nimenomaan paksumpi ja kestävämpi nahka, joka kestää kostealla pyyhkimisen. Esimerkiksi aniliininahka voi olla jo liian herkkä materiaali päivittäisessä käytössä, enkä ehkä uskaltaisi kokeilla myöskään valkoista nahkaa. Myös keinonahka toimii hyvin lapsiperheen käytössä.

Hyödynnä tekstiilejä värimaailman kokoamisessa

Lastenhuoneen ilmettä ja kodin tunnelmaa muutenkin saa helposti muutettua vaikkapa tyynyillä, verhoilla ja matoilla. Laadukkaat peruskalusteet voi siis säilyttää vuodesta toiseen, mutta pienempiä osia voi päivittää lapsen lempivärin mukaan. Erityisesti jos lastenhuone on oma tilansa, voi siellä suosia huomattavasti muuta sisustusta rohkeampia värejä lapsen mieltymysten mukaan. Sisustusmuutosten ei tarvitse kestää ikuisesti, sillä juuri tyynynpäällisten tai vaikka päiväpeiton vaihtaminen muuttaa jo suuresti huoneen kokonaistunnelmaa.