Miten Pitää Suuhygieniasta Huolta

Säännöllinen hampaiden peseminen ei ole se ainoa asia, mitä pitäisi tehdä, jos haluaa pitää omasta syyhygieniastaan huolta. Hampaat ovat ne mitkä meillä pitäisi säilyä elämämme loppuun asti, jolloin niiden huolenpito on tärkeässä roolissa. Mitä vanhemmaksi tullaan, sitä enemmän tulee hampaiden kanssa ongelmia ja huonosti huolta pidetyistä hampaista voi tulla katuma päälle silloin kun kohtaa ensi kerran suurempia ongelmia niiden kanssa. Hyvin hoidetut hampaat kestävät, toimivat ja näyttävät hyvältä.

Säännöllinen puhdistus

Hampaat tulisi harjata fluoripitoisella hammastahnalla muutamaan kertaan päivässä. Senhän jo tietävät kaikki. Mutta se, missä kohtaa hampaat ovat hyvä putsata onkin eri tarina. Kun nukkumisen jälkeen herää päivään tai iltaan, sillä vuorokausi rytmihän ihmisillä ei välttämättä enää perustukaan siihen onko ilta vai aamu, hampaat tulisi silloin harjata, sillä se voi parhaillaan ehkäistä todella aamu (tai ilta) palan happohyökkäyksen kokonaan. Silloin niin sanotusti suojataan hampaat päivän ensimmäiseltä iskulta. Sama toimenpide juuri ennen nukkumaan menoa kannattaa siksi, että nukahtamisen ja unen aikana suun oma suojausmekanismi, nimittäin syljen eritys ei välttämättä toimi niin hyvin ja silloin kuivaksi pääsevät hampaat tarvitsevat uudelleen extra huomiota. Syljen erityksen vuoksi on todella tärkeä pitää suu kosteana eli juoda tarpeeksi vettä, se vaikuttaa täysin suoraan hampaiden kuntoon. Hampaiden harjaus ei auta, jos se tehdään huonosti. Hampaat tulisi harjata kauttaaltaan sekä kielen ja ikenien harjaus ottaa huomioon. Jos suu on kovin likainen, vedellä purskuttelu ja uudelleen harjaaminen kannattaa, sillä samaa likaa ei haluta suussa vain kierrättää toiselta puolelle toiselle. Hammaslangan käyttö on todella suositeltavaa, sillä hammasharja ei ihan oikeasti putsaa mitenkään hammasvälejä, joissa tulehdukset ja plakki usein lymyääkin. Hammaslangan käyttö myös vahvistaa ikeniä ja pitää ne terveenä. Jos kärsit usein ientulehduksista, käytä hammaslankaa myös tämän ehkäisyyn. Hammaslankaa suositellaan käytettävän iltaisin ennen viimeistä hampaiden pesua. Käytön jälkeen suu huuhdellaan joko antiseptisellä liuoksella tai suuvedellä (laimennettuna, sillä suuvedet ovat liian vahvoja useimmille ikenille ja hampaille) ja sen jälkeen hampaat harjataan puhtaiksi. Silloin tällöin voi myös tämän jälkeen vielä toistamiseen käsitellä hampaat hammaslangalla, jotta saadaan syväpuhdistettua hampaiden välit. Myös silloin tällöin pesu ruokasoodalla auttaa pitämään hampaat kiiltävinä ja puhtaina. Sooda käsittelyn jälkeen ei saa kuitenkaan syödä tai juoda värjääviä aineita, sillä värjäytymät voivat jäädä hampaisiin sen jälkeen herkemmin.

Hammaslääkäriin ja suuhygienistille ajoissa

Hammaslääkärillä käynti kannattaa olla vuosittaista. Perustarkastuksen yhteydessä voidaan kartoittaa tilanne ja mahdolliset reikien alut jo tässä vaiheessa huomata, jotta isompaa vahinkoa ei pääse käymään. Myös jos sinulla on paljon paikatut hampaat, niiden säännöllinen näyttäminen hammaslääkärillä ehkäisee sitä, ettei vanha paikka irtoa tai pahimmassa tapauksessa hammas lohkea, kun vanhaa paikkaa ei uusita ajoissa. Hampaan lohkeaminen voi johtaa pahimmillaan isoonkin tulehdukseen ja kipuun sekä särkyyn sekä mahdollisesti hampaan poistamiseen. Siksi paikattujen sekä juurihoidettujen hampaiden näyttäminen on erityisen tärkeää säännöllisesti.

Ruoka-aineet ja niiden vaikutukset

Kahvi ja tuoremehut sekä limonadit värjäävät hampaita. Jatkuva pieni syöminen haurastuttaa hammaskiillettä ja antaa hampaille jatkuvalla syötöllä happohyökkäyksiä. Happamat tuoremehut ovat yksi pahimpia hampaille. Janoon kannattaa juoda siis vettä, joka ei vaurioita hampaitamme millään tasolla. Syöminen ja juominen kannattaa ajoittaa samaan juuri siksi, että vältytään turhan monilta useilta hyökkäyksiltä ja syömisen päälle purkan tai pastillin syöminen tao purskuttelu vedellä auttaa hampaita pysymään puhtaampina.

Ruoka-aineet ja niiden vaikutukset

Tags:

Top