Näillä vinkeillä onnistut varmasti ikkunanpesussa

Aurinko valaisee päiviä yhä pidempään ja linnut laulavat. Maisemia olisi mukava ihastella kotoa ja parvekkeelta, mutta ensin on edessä ikkunoiden pesu. Talven aikana sitä pölyä vaan kertyy ja vaikka sitä ei hämärämmän vuodenajan aikaan huomaakaan, kevätaurinko kyllä paljastaa todellisen tilanteen. Yleisimmin ikkunanpesun tarpeellisuuden huomaakin siis keväällä tai syksyllä siitepölykauden päätyttyä. Kaupungin keskustassa likaa voi kertyä ikkunoihin nopeammin, jolloin pesu on ajankohtaista useamman kerran vuodessa.

Ikkunanpesuun ei tarvita erikoisvälineitä

Harva nimeää ikkunoiden pesua lempiharrastuksekseen ja lisästressinä aiheeseen liittyy se, millä välineillä se paras lopputulos nyt sitten tulisi. Yleisin harmi taitaa olla kuivauksen jälkeen viirulliset ikkunat, jonka takia toiset suosittelevat kuivaukseen sanomalehteä ja toiset markkinoiden kalleimpia kuivaimia.

Ikkunoiden pesun ei tarvitse olla kevään kurjin päivä tai työn erityisen vaativaa, eikä kaikkia ikkunoita toisaalta tarvitse pestä samana päivänä. Jos urakan jakaminen useammalle päivälle tuntuu helpottavalta ajatukselta, pese vaikka vain yksi tai kaksi päivässä. Urakka valmistuu kyllä myös näin ja yllättävän nopeasti.

Siivoa ja vapauta ikkunoiden ympäristö jo etukäteen

Usein paljon aikaa kuluu myös ikkunalautojen ja ikkunoiden edustan raivaamiseen, joten tämä on hyvä hoitaa jo etukäteen. Muista myös puhdistaa pöly ja lika ikkunalaudoilta sekä ikkunoiden pielistä ja puitteista. Ennen ikkunoiden pesua kannattaa suojata myös lattia ja ikkunalauta, sillä ikkunoista valuu pesun aikana mustaa pesuvettä.

Jos ikkunoissasi on sälekaihtimet, kannattaa siivousurakka aloittaa niistä. Kaihtimet saa parhaiten puhtaiksi sulkemalla ne ja tämän jälkeen imuroimalla kaihtimet molemmilta puolilta käyttäen ainoastaan imurin pölysuutinta. Vaihtoehtoisesti voit pyyhkiä kaihtimet kuivalla tai korkeintaan nihkeällä liinalla. Kostealla liinalla pyyhkiminen jättää kaihtimet helposti laikukkaiksi.

Tippa pesuainetta riittää, etikka kirkastaa lasit

Ikkunanpesuun tarvitset oikeasti vain astianpesuainetta tai etikkaa sekä kunnollisen lastan. Ilo puhtaista ikkunoista palkitsee moninkertaisesti. Hommaan kannattaa valita pilvinen päivä, sillä auringonpaisteessa pesuvesi saattaa kuivua ikkunan pintaan liiankin nopeasti ja samalla kuivauslastasta jää ikkunaan juuri niitä ikäviä kuivausrantuja. Mikäli ryhdyt ikkunanpesuun pakkassäässä, muista lisätä pesuveteen spriitä. Alkoholin avulla pesuvesi ei jäädy ikkunan pintaan.

Kaupoissa on tarjolla laaja valikoima erilaisia pesuaineita lasipinnoille, joita toki voi hyödyntää myös ikkunoiden pesemisessä. Hyvään lopputulokseen pääset kuitenkin myös lisäämällä pienen määrän Fairya tai muuta astianpesuainetta vesiämpäriin. Voit kokeilla myös neutraalia yleispuhdistusainetta samalla tavoin laimennettuna. Ole varovainen erityisesti astianpesuaineen kanssa, sillä se tekee vedestä yllättävän nopeasti vaahtoavaa. Jos pesuvesi on voimakkaasti vaahtoavaa, täytyy ikkunat pesun jälkeen huuhdella vielä kirkkaalla vedellä, jotta niihin ei jäisi pesuaineesta kalvoa.

Pesuaineiden lisäksi myös etikka toimii hyvin ikkunanpesussa. Jos haluat puhdistaa ikkunasi etikalle, lisää viiteen litraan vettä noin yksi desilitra etikkaa. Etikka kirkastaa lasit tehokkaasti. Jotkut lisäävät etikkaa myös pesuaineveteen, nimenomaan kirkastaakseen lasit.

Pesuväline, kuivain ja rätti – hyvä tulee!

Perinteiseen ikkunanpesuun tarvitset ikkunanpesimen. Mikrokuitupesimen lisäksi varsin toimivia vaihtoehtoja ovat myös pesusieni ja liina. Laadukas kuivauslasta auttaa saamaan lopputulokseksi raidattomat ikkunat. Varaa mukaan myös riepuja, sillä tärkeä vaihe ikkunoiden kuivaamisessa on lastan pyyhkiminen jokaisen vedon jälkeen. Lopuksi ikkunat kuivataan nurkista vielä nukkaamattomalla liinalla, talouspaperilla tai sanomalehdellä.

Ikkunoiden pesu kannattaa aloittaa uloimmasta lasista. Tällöin näet helpommin työsi tulokset ja toisaalta vältät roiskeiden syntymisen jo kertaalleen pestyihin pintoihin. Mikäli ikkunat ovat todella likaiset, kannattaa ne pestä muutamaan kertaan ennen lastalla kuivaamista. Muista myös vaihtaa pesuvesi tarpeeksi usein, se likaantuu yllättävän nopeasti.