Ostaisinko oman vai asuisinko vuokralla?

Vuokralla vai omistusasunnossa, kumpi on kannattavampi asumismuoto? Tätä pohtii suurin osa ihmisistä elämänsä aikana. Erityisesti kaupungeissa asuntojen hinnat ovat pilvissä ja jo pelkästään 2000-luvun aikana asuntojen myyntihinnat ovat ainakin pääkaupunkiseudulla yli kaksinkertaistuneet. Toisaalta vuokrat ovat hilautuneet perässä, vaikkakin myyntihintoja hillitymmin. Asuntomarkkinoilla hintojen nousua selittää ennen kaikkea 1990-luvun lama, jolloin asuntojen hinnat romahtivat. Laman jälkeen hinnat lähtivät jälleen vauhdilla nousuun. Suomalaiset ovat edelleen vankkoja omistusasumisen kannattajia, mutta erityisesti suuremmissa kaupungeissa osa suosii nimenomaan vuokra-asuntoja.

Ota huomioon asumisaika

Vuokra- tai omistusasumisen kannattavuuteen vaikuttaa osaltaan se, aikooko samassa asunnossa asua pidempään vai toimiiko se väliaikaisratkaisuna. Vuokra-asuminen käy erityisen kalliiksi silloin, jos samassa asunnossa asutaan vuosia tai jopa kymmeniä vuosia. Esimerkkinä voi käyttää tyypillistä asuntolainaa. Tavallinen takaisinmaksuaika asuntolainalle on 30 vuotta ja jos saman ajan päätyy asumaan vuokra-asunnossa, maksaa samalla asunnon omistajalle asunnon hinnan jo muutamaankin kertaan.

Mikä vaihtoehto sopii omaan elämäntilanteeseen?

Asumisen kustannuksiin vaikuttavat myös useat muut tekijät, eikä pelkkä hintavertailu riitä päätöksen perusteeksi. Omistusasumiseen liittyy aina eri tavalla riskejä kuin vuokra-asumiseen, sillä asunnon arvonnousua on vaikea taata. Omistajan täytyy olla valmistautunut myös ajatukseen, ettei asunnosta välttämättä saa enää myydessä samaa hintaa. Tällöin lainan lyhennykset muuttuvat säästämisen sijasta asumisen kuluiksi. Toki asumisesta on kuluja joka tapauksessa, oli asumismuoto mikä hyvänsä. Omistusasuminen voi olla järkevää ainakin silloin, kun tietää pysyvänsä samalla paikkakunnalla pidemmän aikaa, eikä joudu yhtäkkiä myymään asuntoa pakkotilanteessa.

Asunnon arvokehitys vaikuttaa laskelmiin

Omistusasuminen on viime vuosina ollut erityisen edullista, sillä lainojen korot ovat olleet ennätyksellisen alhaalla. Mikäli asuntolainojen korot nousisivat yli neljään prosenttiin, muuttaisi tämä vuokra-asumisen yhtä kannattavaksi kuin omistusasumisen. Lisäksi omistusasumisen kannattavuuteen vaikuttaa aina myös asunnon arvon kehittyminen. Mikäli asunto sijaitsee paikkakunnalla tai alueella jossa sen arvo laskee, vähentää tämä toki osaltaan omistusasumisen hintaetua.

Vuokra-asuminen antaa vapautta pohtia tulevaa

On myös paljon elämäntilanteita, jolloin vuokraaminen on ainoa vaihtoehto. Esimerkiksi Helsingissä on useita niin kalliita asuinalueita, ettei monellakaan ole varaa hankkia sieltä itselleen asuntoa. Jos haluaa asua tietyllä alueella, voi vuokraaminen olla ainoa vaihtoehto. Myöskään asuntolainan saaminen pankista ei aina ole yksinkertaista, mikäli hakijalla ei ole kertynyt riittävästi säästöjä tai vakuuksia. Tällöin omaisuutta voi kerryttää samalla kun asuu vuokralla. Vuokra-asuminen on myös melko huoleton vaihtoehto, eikä asukkaan tarvitse pohtia asunnon tulevaisuutta. Vuokralla asuja voi laskea kuukausittaiset menonsa asumisen osalta tarkasti pitkälle tulevaisuuteen, sillä hän on vastuussa ainoastaan vuokrasta ja sähkölaskusta. Vuokrat kuitenkin nousevat koko ajan ja tämä kannattaa ottaa huomioon pidempiaikaista asumista pohdittaessa.

Omistusasunto vaatii suurempaa sitoutumista

Vuokra-asuminen sopii hyvin sellaiseen elämäntilanteeseen, jossa voi joutua muuttamaan suunnitelmia nopeallakin aikataululla. Vuokra-asuntoa on yleensä melko helppo vaihtaa ja asunnosta pääsee helposti eroon. Omistusasunnon kohdalla järkevää myyntihetkeä ja ostajaehdokasta voi joutua odottamaan pitkäänkin. Lisäksi omistusasunnon hankkiminen ja myyminen vaatii aina enemmän paneutumista ja selvitystyötä. Omistusasunnossa kannattaa kaikissa tilanteissa asua vähintään kaksi vuotta, sillä tällöin välttyy maksamasta asunnon myynnistä mahdollista myyntivoittoveroa.

Asunnon omistaja sen sijaan maksaa mahdolliset remontit itse asunnossa ja lisäksi osansa taloyhtiön remonteista, kuten putkiremontista ja julkisivuremontista, jotka voivat olla todella kalliita. Myös rikkoutuneet kodinkoneet kuuluvat yleensä omistajan vastuulle. Näiden kulujen lisäksi kuukausikuluihin kuuluvat tietenkin lainan lyhennys korkoineen ja yhtiövastike. Toisaalta kun laina on maksettu, putoavat omistusasujan kulut merkittävästi.