Parhaat vinkit laiskalle siivoajalle

Unohda suursiivoukset, jotka aiheuttavat helposti stressiä siivoushommien kasautuessa yhdelle päivälle. Koti pysyy siistinä ja kunnossa, jos hoidat päivittäin muutaman pienemmän asian. Sopivassa kohtaa päivän lopussa on hyvä korjailla pikkuesineet takaisin omille paikoilleen ja samalla tarkistaa, että kaikelle todella löytyy oma, looginen paikkansa. Toimivat säilytystilat ovat siistin kodin salaisuus.

Pikainen päivittäinen järjestely auttaa pitkälle

Jokapäiväinen pikasiivous pitää kodin mukavana paikkana, eikä yllätysvieraatkaan aiheuta paniikkia. Ota tavaksi pedata sänky ja tuulettaa makuuhuone aina herättyäsi. Keittiö on hyvä siivota saman tien ruoanlaiton jälkeen ja järjestellä tavarat paikoilleen. Myös muissa tiloissa pienet roskat kannattaa kerätä heti roskikseen ja tahrat pyyhkäistä saman tien kun ne huomaa. Tähän menee aikaa päivästä vain muutama minuutti, mutta samalla rentoudut siivouspaineista eikä sotku pääse kasaantumaan.

Suuremmat sotkut haltuun viikoittain

Viikoittaisiin töihin on hyvä sisällyttää lattioiden ja mattojen imurointi. Meillä toisaalta imuroidaan nykyään kerran päivässä ainakin eteinen, sillä lemmikki tuo kuraa ja hiekkaa mukanaan kiitettäviä määriä. Hiekka ei pääse kulkeutumaan muihin tiloihin, kun sen nappaa nopeasti imurilla lattialta pyörimästä. Tämän mahdollistaa tosin ainoastaan imurin pitäminen kätevästi esille, muuten homma varmasti jäisi.

Moni saattaa edelleen kuljettaa mattoja ja vuodevaatteita ulos tampattaviksi, mutta asiantuntijoiden mukaan tämä ei ole lainkaan tarpeellista. Nykyajan tehokkaat imurit hoitavat pölyn pois. Toki vuodevaatteet voi asettaa esimerkiksi parvekkeelle tuulettumaan, jos niihin haluaa raikkaan tuoksun.

Kylppäri kuntoon, kamat kaappiin

Kylpyhuoneen siivoan paremmin noin kerran viikossa, mutta sieltäkin poistan huomaamani tahrat saman tien. Pyrin siivoamaan tavarat lavuaarin reunalta roikkumasta peilikaappiin, sillä kun lavuaari on tyhjä tavarasta, sen voi helposti huuhtaista vaikka iltapesun yhteydessä. Myös kylpyhuoneessa olen pyrkinyt pitämään huolta siitä, että tavarat pysyvät järjestyksessä. Suuressa kaapissa tavarat järjestyvät vielä omiin pieniin koreihinsa, jolloin asioiden löytäminen on helppoa. Asiaa on toisaalta auttanut myös se, että pyrin olemaan ostamatta turhaa tavaraa ja olen vihdoin oppinut käyttämään shampoot, hoitoaineet ja meikit loppuun, ennen kuin ostan uusia tilalle. Ennen niitä saattoi olla varalla useita purtiloita, jotka veivät turhaan tilaa pienestä vessasta.

Vessanpönttö on hyvä pestä kerran viikossa kunnolla ulko- ja sisäpuolelta, mutta pikapuhdistus onnistuu välissä suihkuttamalla renkaaseen hieman yleispuhdistusainetta ja pyyhkäisemällä wc-paperilla. Suihkutilasta taas on suihkun päätteeksi hyvä suihkauttaa saippuanjäämät seinistä ja lattiasta, sekä kuivata lattia.

Suursiivouskaan ei pelota

Vaikka jokapäiväisen pikasiivouksen ottaisi tavaksi, tulee tietenkin aina toisinaan eteen myös suurempi siivoushetki. Lattiat on pestävä ja kevät muistuttaa, ettei se tekisi ikkunoillekaan pahaa. Tämäkään ei toisaalta tunnu ylitsepääsemättömältä urakalta, kun hommaa ei tarvitse aloittaa aivan alusta eli kaiken järjestelemisestä pois tieltä. Ennen pikasiivoustapaani jokaiseen siivouspäivään kuului loputon säilytystilojen järjesteleminen, johon kaikki voimat sitten kuluivatkin. Kun lopulta päätin käyttää muutaman päivän siihen, että säilytystilat itsessään muutettiin toimivammiksi, helpottui siivoaminen kuin itsestään. Kun tähän lisää vielä jokapäiväisen pienen järjestelyn, on kodin ilme jatkuvasti siistimpi. Siistissä kodissa on myös itsellä suurempi kynnys jättää mitään ylimääräistä lojumaan.

Älä lotraa turhaan

Nykyaikaiset siivousvälineet ovat onneksi tuoneet oman helpotuksensa siivousurakkaan. Esimerkiksi pölyjen pyyhkimiseen eivät ammattilaiset edes suosittele käytettäväksi vettä, vaan neuvovat pyyhkimään pölyt kuivalla mikrokuituliinalla. Tahrat saa lähtemään, kun liinaa kostuttaa hieman vedellä tai laimennetulla pesuaineella. Tosin erityisen aroille pinnoille ei suositella käytettäväksi mitään pesuaineita. Pölyjen pyyhinnän jälkeen mikrokuituliinan voi heittää muiden pyykkien joukkoon pestäväksi. Lattian pesuun paras väline on levymoppi. Tehokkaimmin tahrat saa lähtemään, kun suihkupullolla suihkaistaan suoraan tahrakohtaan laimennettua pesuainetta.