Pienellä vaivalla uutta energiaa asuntoon

Huomaan monesti kevään tullessa, että kaipaan yhtäkkiä kotiinkin jotain uutta ja raikasta. Siivous auttaa ja se, että saa pitkästä aikaa myös parvekkeen käyttöön. Minulla on tapana myös vaihtaa kesäksi hieman vaaleammat verhot. Tänä vuonna huomasin kuitenkin, että levottomuuteni haki minut etsimään vielä lisää muutosvaihtoehtoja.

Asuntomme on kaikin puolin toimiva, vaikka yksi lisähuonekaan ei tekisi pahaa. Tällä hetkellä viihdymme kuitenkin vielä tässä, sillä alueella on kaikki mitä tarvitsemme: palveluja, luontoa ja hyvät yhteydet keskustan huvituksiin, eikä budjettikaan varsinaisesti taivu suuremman asunnon hankintaan juuri nyt. Nyt kevään tullessa huomaan kuitenkin kyllästyneeni kodin ilmeeseen ja tätä ongelmaa on ratkottu erilaisilla sisustusratkaisuilla.

Huonekalut uuteen järjestykseen – ja tila muuttuu silmissä

Aluksi ratkaisuksi kokeiltiin huonekalujen siirtelyä ja uutta järjestystä. Tässä kohtaa tuli ainakin siivottua kunnolla, kun koko olohuone pyöriteltiin ympäri. Jos päädyt kokeilemaan samaa, kannustan ennakkoluulottomuuteen. En olisi voinut kuvitella, että työpöytä sopisi minnekään muualle kuin ikkunan eteen, kunnes kerran jo yön puolella kylässä ollut ystävä kannusti kokeilemaan sitä aivan toisen seinän viereen ja sohvaa puolestaan ikkunan läheisyyteen. Yllättäen tämä ratkaisu toimi paljon paremmin! Ja olin jopa samaa mieltä vielä aamullakin. Samalla sain vahvistuksen halulleni hankkia uusi sohva, kun sille yhtäkkiä olikin tilaa. Nyt mahtuu taas koko perhe köllöttelemään mukavasti sohvalle ja silti olohuone ei tunnu yhtään ahtaammalta. Enpä olisi silti tätä uutta järjestystä keksinyt ilman toista silmäparia.

Vihersisustaminen raikastaa kodin

Jo aiemmin keväällä päätin kodin tarvitsevan ennen kaikkea viherkasveja ja innostuinkin luomaan uutta ilmettä kasvien avulla niin keittiöön, makuuhuoneeseen kuin parvekkeellekin. Keittiössä kukoistavat nyt yrtit, makuuhuoneessa ilmaa puhdistava viirivehka ja parvekkeelle siirrän säiden salliessa appelsiinipuun. Kukat toivat jo jonkin verran kaivattua raikkautta, mutta silti en jotenkin viihtynyt kotona ja jäin pohtimaan seuraavia askeleita.

Pintaremontti on helppo ja nopea toteuttaa

Tässä kohtaa avuksi tuli ajatus kevyestä pintaremontista, jonka avulla saa asuntoon helposti aivan uudenlaista raikkautta ja luonnetta. Pintaremontti auttaa myös, jos olet suunnittelemassa asunnon myyntiä ja haluat tehdä siitä mahdollisimman edustuskelpoisen. Meillä myynti ei ole vielä ajankohtainen, mutta viihtyvyyden lisäämiseksi ja ehkä vähän uuden kaipuuseenkin päätimme uudistaa seinien värimaailmaa ja raikastaa kylpyhuonetta.

Helpoin ja edullisin tapa asunnon ilmeen uudistamiseen on seinien maalaaminen. Pienessä asunnossa toimivat parhaiten vaaleat sävyt, hieman suuremmassa tilassa voi hyödyntää myös tummempia sävyjä ja tuoda sitä kautta lisää syvyyttä sisustukseen. Kokeile vaikkapa yhden seinän maalaamista eri väriseksi, siihen ei kulu juurikaan aikaa eikä rahaa. Maalaaminen on myös siitä helppo ratkaisu, että lopputulos ei ole millään tavalla lopullinen vaan aina voi palata valkoiseen seinään, jos lopputulos ei olekaan toivottu tai siihen jossain vaiheessa kyllästyy.

Tee maalivalinnat oman kodin rauhassa

Maalit näyttävät kotona usein varsin erilaisilta kuin kaupassa, joten älä luota kaupassa tehtyihin valintoihin vaan ota suosikkisävyistä maalimallit kSiirrä tiedostojaotiin mukaan. Tällöin voit rauhassa testailla, mikä sävy näyttää parhaalta kodin valaistuksessa. Erityisesti tummemman sävyiset maalit näyttävät suurella pinnalla vielä selvästi tummemmilta. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa pyytää kaupasta myös pieniä näytepurkkeja ja kokeilla maalia suoraan seinään. Vaikka maalaisit seinät alkuperäisellä värillä, ovat ne yleensä paljon raikkaamman näköiset käsittelyn jälkeen. Meillä maalattiin lopulta sisäkatto uudelleen, sillä sen väri oli tummentunut aikojen saatossa. Yhdelle seinälle valitsimme puolestaan valkoisen vastapainoksi vaalean harmaan ja hieman violettiin taittavan värin. Näiden uudistusten jälkeen koko huone tuntui heti valoisammalta ja yllättäen myös kalusteet tuntuivat tulevan paremmin esiin seinästä. Harmaa toimi kauniina pohjana koivunväriselle tv-tasolle ja korosti myös huoneen valkoisia sävyjä.

Kokeile lattioiden päivittämistä

Meille riitti tässä vaiheessa maalaaminen, mutta enemmän muutosta kaipaava voi vaihtaa myös asunnon lattiat. Kyseessä on hieman maalaamista vaativampi projekti, mutta erityisesti jos asunnossa on kuluneet lattiat, on tämä varsinainen kasvojenkohotus. Helppo asennettava on esimerkiksi kestävä laminaattilattia, jonka saa yleensä paikalleen ilman ammattilaisten apua. Vanhan parketin voi taas suoraan hioa ja lakata, jolloin se näyttää saman tien lähes uudelta.

Kylpyhuoneen helppo kasvojenkohotus

Olohuoneen ja makuuhuoneen maalaamisen lisäksi päädyimme tekemään kunnostustoimenpiteitä myös kylpyhuoneeseen. Mitään varsinaista ongelmaa ei kylppärissäkään ollut, mutta vähitellen muutama pieni asia oli alkanut päivittäisessä käytössä häiritsemään. Kylpyhuone raikastuikin ihan uskomattoman paljon kaakeleiden maalaamisella ja saumojen käsittelyllä. Ennen tätä en tajunnutkaan, kuinka paljon tilan ilmettä voi muuttaa vaihtamatta kaakeleita. Samalla valitsimme uuden suihkupään ja lisäsimme suihkutiloihin muutaman hyllyn säilytystä varten. Pieniä muutoksia nämäkin, mutta ratkaisivat samalla monta päivittäistä ongelmaa.

Tervetuloa kotiin!

Nyt voin jälleen sanoa rehellisesti viihtyväni kotona. Uudella sohvalla on mukava loikoilla, eikä mikään ympärilläkään enää häiritse. Asunnon kunnostaminen pintapuolisesti muistutti myös siitä, etten ehkä juuri nyt jaksaisi suurempaa remonttikohdetta, vaan tämä oli aivan riittävän suuri projekti. En jäänyt kaipaamaan remonttipuuhaamista, vaan keskityn mieluummin hyvällä omallatunnolla rentoutumiseen.

Mitään remontti- tai sisustuskuumetta tästä projektista ei kuitenkaan jäänyt, jotenkin tuntuu että keskeneräisyyden sietämisessäni on vielä kehittämistä. Pintaremontin hyvä puoli oli tietenkin se, että se valmistui melko nopealla aikataululla, mutta silti ehti välillä jo kyllästyä säätämiseen. Tällä hetkellä klikkailen itseni huomattavasti mieluummin vanhojen harrastusteni Pokerstarsin tai Pelikoneen maailmaan, kun seikkailen enää hetkeäkään pohtimassa lattiaratkaisuja K-raudassa tai hakemassa sisustusintoa Pinterestistä. Ehkä sitten seuraavan asunnon kohdalla jaksan taas suunnitella enemmän ja elämässä voi toki tulla vielä muitakin hetkiä, jolloin innostun remontoinnista uudelleen, mutta juuri nyt haluan viettää vapaa-aikana aivan muiden aktiviteettien parissa. Ja mikäpä sen mukavampaa, olenhan melkein kuin uudessa, kauniissa kodissa. Nautin siitä, kun arki tuntuu vihdoin toimivan ja asunnossa on vain sellaisia pintoja ja esineitä, joista oikeasti pidän.