Ruotsalainen kuolemansiivous vapauttaa elämään

Kaupat ovat pullollaan tavaraa ja lisää haetaan kirpputoreilta sekä netin kirppisryhmistä. Melkein kaikilla meillä on liikaa tavaraa ja sitä tuntuu kertyvän varastoon ja hyllyihin kuin itsestään. Harva pysähtyy kuitenkaan ajattelemaan, mitä tapahtuu tavaroille kuolemamme jälkeen. Kun hamstraaja siirtyy ajasta ikuisuuteen, joutuvat läheiset kohtaamaan melkoisen työmaan.

Tavoitteena rauhallinen ja määrätietoinen turhista tavaroista luopuminen

Ajatus ”kuolemansiivouksesta” on saanut alkunsa Ruotsista ja saattaa kuulostaa sanana hurjalta. Kyse on kuitenkin siitä, että vuosien aikana kerätyistä turhista tavaroista luovutaan harkitusti ja vähitellen. Tarkoitus on helpottaa läheisten urakkaa siinä vaiheessa, tavaroiden keräilijästä aika jättää. Samalla sen antaa mahdollisuuden tavaroiden omistajalle päättää itse, mitä tavaroille tapahtuu.

Margareta Magnusson, joka kertoo iäkseen jotain 80 ja 100 vuoden väliltä, on kirjoittanut kuolemansiivouksesta kirjan nimeltä” The Gentle Art of Swedish Death Cleaning: How to free yourself and your family from a lifetime of clutter”. Magnusson kertoo, että hänellä on takanaan 17 muuttoa, joiden aikana hänestä on kehittynyt taitava tavaroiden karsija. Karsimista auttaa hänen kehittämä mottonsa: ”Jos et rakasta sitä, luovu siitä. Jos et käytä sitä, luovu siitä.”

Tavarapaljoutta rajoittavat filosofiat kiinnostavat

Suomalaisia on jo yli vuoden ajan innostanut japanilaisen siivousgurun KonMari-menetelmä, jossa tavarasta luovutaan, mikäli se ei tuota omistajalleen iloa. Ruotsalaisessa kuolemansiivouksessa on osin samaa filosofiaa, mutta siinä korostetaan ihmiselämän rajallisuutta ja ohikiitävyyttä, sekä järjestetään tavaroita myös muita ihmisiä ajatellen.

Magnusson kertoo idean siivouksesta heränneen hänen kyllästyttyään nykyajan tavarapaljouteen. Magnusson muistuttaa, että nykyään ihmisillä on enemmän kenkiä kuin he voisivat käyttää loppuun elinaikanaan ja tarpeeksi takkeja selviytyäkseen Siperian talvesta. Tavaraa on siis enemmän kuin kukaan voi tarvita ja tämä on varsin eri tilanne verrattuna hänen nuoruuteensa. Magnusson muistuttaa, että erityisesti vanhemmilla ihmisillä tuntuu olevan varastot ja kellarit täynnä tavaraa, jota he eivät välttämättä muista olevan olemassakaan. Näin he jättävät lapsilleen tehtäväksi hankalat päätökset siitä, mistä tavarasta voi luopua ja mitä säilyttää.

Puhu siivoamisesta ja luopumisesta läheisten kanssa

Kuolemansiivoukseen kuuluu olennaisesti se, että asiasta keskustellaan niiden ihmisten kanssa, jotka joutuvat selvittämään jäämistöä tulevaisuudessa. Magnussonin mukaan luopumisprosessissa auttaa se, että asioista jutellaan ääneen. Samalla voi kysellä, haluavatko perheenjäsenet tai ystävät jotain tavaroista ja alkaa suunnitella luopumista niistä, joita he eivät halua.

Valmistautumista iloiseen ja vapautuneeseen loppuelämään

Kuolemansiivouksen ei ole tarkoitus olla pelottavaa tai surullista, vaan oikeastaan valmistautumista elämänvaiheeseen ilman jatkuvaa tavaran keräilyä. Samalla voi käydä läpi elämäänsä ja poistaa ihan konkreettisestikin turhaa painolastia. Hyviä kokemuksia voi pysähtyä muistelemaan hymyssä suin. Kuolemansiivouksessa korostetaan sitä, että vaikka esineistä luopuisikin, muistot säilyvät kyllä mielessä. Samalla tulee ehkä miettineeksi sitä, mihin suuntaan elämä on kehittynyt. Kaipaatko sittenkin jotain aiemmasta elämästäsi tai haluat eroon jostakin, joka kuuluu nykyiseen elämääsi? Kuolemansiivous vapauttaa tekemään asioita joista todella nauttii, varoittaen samalla ajan rajallisuudesta.

Hyväntuulista siivoamista

Metodissa korostetaan sitä, että siivouksen on tarkoitus olla suurimmaksi osaksi positiivinen kokemus ja sitä voi tehdä omaan tahtiinsa. Magnusson kehottaa myös palkitsemaan itsensä siivousurakasta, mutta mieluiten elokuvalla, illallisella tai jollakin muulla, joka ei johda tavaran kasautumiseen. Magnusson kertoo saaneensa itse siivouksesta suurta nautintoa ja hän pitää ajatuksesta, että tavarat ovat järjestyksessä väistämätöntä varten ja taakse ei jää liikaa selvitettävää. Lisäksi siivouksen suorittaminen hyvissä ajoin etukäteen vapauttaa elämään iloista ja nautinnollista elämää jo nyt.