Sitruuna, ruokasooda ja etikka puhdistavat kodin pinttyneimmätkin tahrat

Modernit siivousvälineet helpottavat usein siivousta, mutta siivousaineiden kohdalla toimii edelleen moni isoäidin ajan kikka. Välineiden lisäksi markkinoilla on tarjolla suuri määrä erilaista siivousaineita, jotka mainostajien mukaan suorastaan räjäyttävät lian kodin pinnoilta. Toisinaan erilaisten aineiden määrä kotona kuitenkin mietityttää, erityisesti jos perheeseen kuuluu lapsia tai lemmikkejä, jotka saattavat nuolla pintoja. Siivouksen voi hoitaa ekologisesti tinkimättä kuitenkaan tehokkuudesta. Ja mikä parasta, tarvikkeet löytyvät usein kotoa jo valmiiksi!

Hapan etikka puhdistaa kylpyhuoneen ja kahvinkeittimen

Etikka on monikäyttöinen apu siivouksessa. Hapan väkiviinaetikka pelastaa kylpyhuoneen pinttyneiltä kalkkitahroilta ja kiillottaa pintoja. Etikka sekoitetaan aina viileään veteen, sillä kuumassa vedessä se haihtuu ja saattaa myös ärsyttää hengitysteitä. Etikan happamuuden takia aine ei sovi kuitenkaan kaakelien saumojen puhdistamiseen, sillä happamuus syövyttää silikonin. Saumat puhdistuvat sen sijaan hyvin ruokasoodalla. Emali- ja marmoripinnoille etikka ei myöskään sovi. Etikan avulla saa peilit ja ikkunat kirkkaiksi. Riittää, kun lisäät pesuveteen noin ruokalusikallisen etikkaa ja lasipinnat säihkyvät käsittelyn jälkeen.

Hapan etikka puhdistaa kylpyhuoneen ja kahvinkeittimen
Hapan etikka puhdistaa kylpyhuoneen ja kahvinkeittimen

Etikkaa voi hyödyntää myös esimerkiksi kahvinkeittimen puhdistamisessa. Lisää pannulliseen vettä muutama ruokalusikallinen etikkaa ja kaada vesi säiliöön. Napsauta virta päälle ja anna kahvinkeittimen olla päällä, kunnes noin puoli pannullista vettä on kulkeutunut takaisin kannuun. Tämän jälkeen sammuta laite noin puoleksi tunniksi, jotta etikka ehtii vaikuttaa ja anna sitten loppujenkin vesien kulkeutua keittimisen lävitse. Etikkapuhdistuksen jälkeen keitin kannattaa huuhdella puhtaalla vedellä, laskemalla läpi ainakin kolme kannullista pelkkää vettä. Näin varmistat, ettei kahviin jää erikoista sivumakua.

Ruokasooda valkaisee ja poistaa ikävät hajut

Ruokasooda on toinen mainio kodin puhdistusaine. Ruokasoodan avulla voi mm. valkaista, puhdistaa ja poistaa erilaisia hajuja.

Roskaämpäri alkaa helposti haista pahalle, kun pohjalle putoaa irtolikaa ja roskaa. Ämpäri täytyy toki pestä sen likaantuessa, mutta hajuhaittoja voi estää ruokasoodan avulla. Roskakaapista saa ikävän hajun pois, kun roskaämpärin pohjalle ripottelee hieman ruokasoodaa. Tarkista, että ämpäri on kuiva ja ripottele tämän jälkeen muutama teelusikallinen ruokasoodaa tasaisesti pohjalle. Soodakerroksen päälle asetetaan talouspaperi ja sitten tavalliseen tapaan roskapussi.

Ruokasooda toimii tehokkaasti esimerkiksi kattiloiden, maljakoiden ja kristallikruunujen kiillottajana. Emäksinen sooda puhdistaa tehokkaasti rasvatahrat sekä kahvi- ja teekuppeihin jääneet pinttyneet tahrat. Kokeile myös termospullon puhdistamiseen!

Ruokasoodan avulla saat myös puhdistettua muuten hankalan karvalankamaton. Tarkista, että matto on kuiva ja ripottele tämän jälkeen soodaa maton pintaan. Anna vaikuttaa noin puoli tuntia ja imuroi sen jälkeen sooda ja sen imemä lika pois.

Sitruunamehu korvaa yleispuhdistusaineen ja kirkastaa lasit

Kodin tehokolmikkoon voidaan lisätä vielä sitruuna. Sitruunahappoa voi käyttää yleispuhdistusaineena monille kodin pinnoille. Laita sitruunamehu suihkepulloon ja laimenna tarvittaessa hieman vedellä – ja käytössäsi on ekologinen yleispuhdistusaine.

Tukkeutuneen viemärin ensiavuksi sopii soodasta ja sitruunasta valmistettu sekoitus. Jos siis putkenavaajaa ei hädän hetkellä löydy, voit sen sijaan kaataa tukkeutuneeseen viemäriin purkillisen soodaa ja perään reilun lurauksen sitruunamehua. Anna vaikuttaa noin puoli tuntia ja huuhtele sen jälkeen viemäri kuumalla vedellä.

Sitruuna pelastaa myös silloin, jos astianpesuaine on päässyt loppumaan. Purista mehu kahdesta sitruunasta noin puoleen litraan lämmintä vettä ja käytä seosta tiskiaineen korvaajana. Sekoitus toimii hyvin myös leikkuulautojen puhdistamiseen ja lasien kiillottamiseen. Puhtaat, mutta sameaksi jääneet astiat saa kiiltämään myös siten, että laittaa ne seokseen likoamaan noin puoleksi tunniksi ja huuhtelee lopuksi viileällä vedellä.