Suunnittele itsellesi helposti siivottava koti

Kevätaurinko tuo iloa ja energiaa, mutta paljastaa samalla armottomuudellaan kotona aiemmin piilossa olleet pölyt ja tahrat. Moneen iskeekin todellinen siivousvimma, jossa kodista kuurataan nurkat ja pestään ikkunat. Kevätsiivouksenkaan ei tarvitse olla liian suuri urakka, kun kodin sisustuksen suunnittelee jo alkuvaiheessa mahdollisimman käteväksi. Kodin puhtaanapito lähtee oikeista materiaaleista ja toimivista säilytysratkaisuista.

Ilmava sisustus helpottaa siivoamista

Täyteen kalustetussa kodissa siivousta enemmän aikaa kuluu tavaroiden siirtelemiseen ja niiden väistelemiseen. Jos jo sisustusvaiheessa jättää huonekalujen väliin tarpeeksi tilaa, pääsee imurilla liikkumaan vaivattomasti. Pölyjen pyyhkimistä helpottavat puolestaan sileät pinnat, etenkin suuremmissa kalusteissa. Erityisesti keittiössä sileät pinnat ovat loistava valinta, sillä ne saa helposti pyyhkäistyä puhtaaksi roiskeista. Mattapinta kätkee sormenjäljet kiiltäviä pintoja paremmin. Työtasoissa siivouksen kannalta käteviä materiaaleja ovat mm. laminaatit, graniitti ja teräs. Puutaso vaatii enemmän huoltoa, sillä se täytyy ainakin öljytä säännöllisesti.

Sohvan ja tuolien päällysteet on hyvä valita käytön mukaan

Imurin mentävät kolot kannattaa huomioida varsinkin suurempien kalusteiden kohdalla. Esimerkiksi sohva, jonka alta mahtuu imuroimaan ja jonka päällinen kestää pyyhkimistä, on arjessa suuri ilo. Sohvassa on hyvä olla myös irrotettavat ja pestävät kangaspäälliset tai vaihtoehtoisesti helppohoitoinen nahka, joka kestää pyyhkimistä eikä kerää itseensä pölyä. Kangassohvissa ja -tuoleissa värivalinta vaikuttaa oleellisesti siihen, kuinka siistinä kokonaisuus pysyy. Valkoinen sohva on kaunis ja raikas, mutta ei ehkä kätevin valinta lapsi- tai lemmikkiperheeseen.

Vältä makuuhuoneen pölykaaos

Makuuhuone on usein yksi kodin pölyisimmistä paikoista. Siivousta helpottaa myös täällä yksinkertainen sisustus. Tarkista, että sängyn alta mahtuu imuroimaan. Avohyllyt keräävät paljon pölyä, joten irtaimistoa kannattaa säilyttää mieluummin kaapeissa.

Petivaatteisiin panostaminen palkitsee myöhemmin siivouksessa. Edulliset, mutta huonolaatuiset kankaat keräävät usein paljon pölyä. Tiiviimmästä kankaasta valmistetut tekstiilit, kuten puuvilla ja satiini, pysyvät helpommin raikkaina. Talvella pölypunkeista pääsee eroon helposti, kun vuodevaatteet vie vuorokaudeksi pakkasilmaan. Muutenkin vuodevaatteet on hyvä tuulettaa noin kerran viikossa, sillä näin saat joka yö nukkua raikkaissa lakanoissa. Tuulettaminen on tärkeää, vaikka vuodevaatteet pestäisiin usein, sillä kaikki pöly ei poistu pesukoneessa.

Kylpyhuoneessa tavarat paikoilleen

Kylpyhuoneessa kannattaa olla tarpeeksi säilytystilaa, jotta tavarat eivät turhaan ajelehtisi ympäriinsä. Suunnittele jo etukäteen omat paikat päivittäin käytössä oleville asioille kuten hammasharjoille ja -tahnoille, sekä kosmetiikalle, wc-paperille ja pesuaineille. Lattian peseminen on helpompaa, jos kalusteet on kiinnitetty pääosin seinään. Konepestävä suihkuverho on mainio ratkaisu helppoon siivoukseen.

Kylpyhuoneessa on hyvä tehdä toisinaan kunnon suursiivous, jossa puhdistetaan myös kaakelien välit ja kaikki suuremmat pinnat. Näin lika ei pääse pinttymään ja siivous pysyy helppona.

Pysäytä hiekka ja kura

Erityisesti kuraisimpaan aikaan kotiin kulkeutuu paljon hiekkaa ulkoa, joka sitten leviää ympäri lattioita. Siivousta helpottaa huomattavasti, jos edes suurin osa tästä hiekkamäärästä pysähtyy ovelle. Kynnys- ja eteismatot ovat siis korvaamattomia sisustuselementtejä. Kynnysmatoksi sopii hyvin esimerkiksi rautakaupoissa myytävä lateksipohjainen matto, sillä sen läpi ei kosteus pääse ja tumma väri näyttää siistiltä hieman likaisempanakin. Sisäeteiseen on hyvä valita puolestaan luonnonkuiduista valmistettu matto, kuten juutti- tai kookosmatto. Luonnonkuidut hylkivät likaa ja päästävät samalla hiekan lävitseen lattialle, josta sen saa helposti poistettua imurilla.

Suunnittele myös etukäteen kätevä paikka kuraisille kengille, jonne ne voi jättää kuivumaan. Kenkäkaappi on kätevä ratkaisu, jonka avulla kengät pysyvät pois lattioilta muutenkin kuin vain kurasäällä. Lemmikkien tassuista ja lastenvaatteista voi huuhdella suurimmat kurat suoraan viemäriin, mikäli pesutila sattuu sijaitsemaan edes jotenkin kätevästi eteiseen nähden.