Viihtyisä ja toimiva pieni koti

Pieni koti voi olla nykyisillä asuntomarkkinoilla varsin fiksu valinta ja pienestä tilasta saa helposti viihtyisän ja omannäköisen. Pienen tilan sisustaminen on hauskaa, mutta tavaroiden mahduttaminen vaatii hieman suunnittelua ja mielikuvitusta.

Säilytystiloista kannattaa ottaa kaikki irti ja samalla hyödyntää mahdollinen hukkatila. Erityisesti muunneltavat huonekalut auttavat hyödyntämään kodin kaikki neliöt. Toisaalta pieneen kotiin ei tarvitse hankkia kovin monia kalusteita, joten sisustaminen onnistuu myös rajallisella budjetilla. Pienen kodin sisustaminen antaa myös hyvän mahdollisuuden pohtia, mitkä asiat ovat kotona itselle tärkeitä ja karsia tavarakaaosta muilta osin. Tämä auttaa myöhemmin huomattavasti kodin siistinä pitämisessä.

Valoa ja raikkautta tekstiileillä

Pienen tilan sisustuksessa kannattaa suosia ainakin suurilla pinnoilla vaaleita värejä, sillä niiden avulla tilasta saa valoisan ja ilmavan. Väriläiskiä voi luoda tekstiileillä ja pienillä sisustusesineillä. Väriskaalaa kannattaa suunnitella hieman etukäteen, jotta lopputulos ei näytä sekavalta. Verhoja voi käyttää hyvin myös tilanjakajana, jos haluaa esimerkiksi rauhallisemman makuunurkkauksen. Verhot toimivat myös vaatekaapin ovien korvikkeena, jos ovet eivät mahdu muuten kunnolla aukeamaan.

Pieneen asuntoon sopii parhaiten hieman suurempi matto. Pienet matot pienessä tilassa saavat koko tilan tuntumaan silppumaiselta ja itseasiassa tekevät siitä pienemmän tuntuisen. Verhoissa kannattaa suosia keveitä materiaaleja tai esimerkiksi korvata verhot sälekaihtimilla.

Ilo irti huonekaluista

Pienessä kodissa suuri ilo syntyy monikäyttöisistä huonekaluista. Tässä on vain oma luovuus rajana, joten älä jää liian tiukasti kiinni huonekaluliikkeiden alkuperäiseen jaotteluun siitä, mihin huoneeseen kaluste on tarkoitettu. Esimerkiksi omaa silmää miellyttävää penkkiä voi käyttää niin istuimena, televisiotasona, sohvapöytänä kuin kukkapöytänäkin. Vuodesohva voi olla fiksu hankinta, jos haluat majoittaa myös vieraita, mutta lattiatila tai säilytysmahdollisuudet eivät riitä patjaa varten. Markkinoilla on tarjolla myös vuoteeksi avautuvia nojatuoleja.

Sirot huonekalut ovat usein toimiva ratkaisu pienemmässä tilassa, sillä ne pitävät yleisvaikutelman ilmavana. Esimerkiksi sohvassa ohuet jalat tuovat siroutta ja kapeammat käsinojat lisäävät istumatilaa. Myös materiaaleilla voi vaikuttaa paljonkin yleistunnelmaan. Lasipöydät ja akryylituolit ovat keveitä ja valoa heijastavia ratkaisuja, kun taas jykevät puukalusteet ja raskaat kankaat vaativat enemmän tilaa ympärilleen.

Ruokapöytä saa pienessä tilassa toimittaa usein myös työpöydän virkaa ja kelpaa hyvin kaikkeen pöytää vaativaan tekemiseen. Vielä monikäyttöisemmän pöydästä saa, jos sitä on mahdollisuus tarvittaessa jatkaa. Tällöin voit kutsua enemmänkin vieraita syömään, mutta pöytä ei vie jatkuvasti tilaa asunnosta.

Huijaa lisää tilaa, hyödynnä seinät

Peilin avulla voit helposti luoda illuusion tilavammasta asunnosta. Peilin heijastaessa valoa ja näkymään, vaikuttaa asunto saman tien saavan lisäneliöitä. Kokeile rohkeasti suurempaakin peiliä tai vaikka vaatekaappiin peiliovia.

Lattiatilasta on pienissä asunnoissa monesti pulaa, joten katse kannattaa kääntää hieman korkeammalle. Seinille on saatavilla useita erilaisia säilytysratkaisuja, joten esimerkiksi kirjahyllyä ei tarvitse asettaa ollenkaan lattialle. Voit hyödyntää myös erilaisia koukkuja ja naulakoista, myös muualla kuin eteisessä. Niihin saat ripustettua pikkutavaroita ja vaatteita. Seiniin voi kiinnittää myös taitettavia pöytiä ja tuoleja, mikäli haluat tilan tarvittaessa vapaaksi.

Valolla tunnelmaa

Pienessä kodissa valaistus nousee ehkä hieman yllättäen vieläkin tärkeämpään rooliin kuin suuremmissa tiloissa. Vaikka koko tilan perusvalaisuun riittäisikin yksi kattolamppu, kannattaa tilaa jakaa osiin pienemmillä valaisimilla. Siivoamista ja ruoanlaittoa varten tarvitset hyvän yleisvalon, työnteko ja lukeminen taas vaativat suoremmin kohdennettua valoa. Pienillä tunnelmavaloilla saat luotua mukavan valaistuksen esimerkiksi illanistujaisiin tai rauhallisiin koti-iltoihin. Säädeltävät ja käännettävät valaisimet ovat monikäyttöisiä, seinävalaisimet puolestaan säästävät lattiatilaa. Pehmeämpää valoa saat, kun heijastat valon seinän tai katon kautta asuntoon.